Sundej ty burkiny!

31. 08. 2016 8:47:42
Miluji svobodu. Tudíž i svobodu odívání. Tato svoboda by měla být garantována všem. Měla by být tedy garantována i muslimkám v burkinách?

Jsem přesvědčen, že ne. A nevnímám to jako nesvobodu. Jde o zamezení agresi, proto je možné použít donucení. Nikdo nemá svobodu ubližovat druhému.

Diskuze o francouzském zákazu burkin je velmi živá a aktuální, i když při pohledu z vnějšku může vypadat trochu směšná a povrchní. Nicméně velice dobře se na ní ukazuje podstata problému s opresivním náboženstvím islám, argumentační a názorová vytříbenost diskutujících, i to, jak chápeme problém islámu.

Při pohledu na diskuzi je možné její protagonisty rozdělit podle dvourozměrné matice: Osa „X“ je „burkiny se mi líbí/nelíbí", a osa „Y“ je jsem pro jejich zákaz/jsem proti jejich zákazu. Pokud se někomu burkiny líbí a chce je povolit, pak je jeho postoj jasný (a s největší pravděpodobností se bude jednat o muslima). Pokud se někomu líbí a chtěl by je zakázat, pak se jedná o podivný postoj a asi nikoho takového nenajdeme. Poměrně konzistentní postoj je to, že se někomu burkiny nelíbí a chtěl by je zakázat (i když existuje obrovská škála důvodů, od hloupých, po rozumné). Nejzajímavější pro diskuzi je početná skupina těch, kteří sice burkiny nemusí, ale jsou pro jejich povolení.

Jistě, z hlediska principu jde o takzvaný „liberální“ přístup, který sám považuji v drtivé většině případů za správný. Nelíbí se mi kouření, ale nikomu je nebudu zakazovat. Nelíbí se mi jídla z fastfoodu, ale nechci na ně uvalovat zvláštní daň. Nevidím nic lákavého na tom cpát si do těla jedy, ale kdo chce kam... Nicméně v případě burkin tento princip nemůže platit. Nejedná se totiž o volbu.

Nejprve uvedu několik premis, ze kterých vycházím, následně vyvrátím nejobvyklejší argumenty proti zákazu burkin a zkusím dát doporučení, jak se k podobným věcem stavět v budoucnu.

Islám není rasa, pohlaví ani jiná dědičná dispozice. Nerodíte se s ním (ačkoliv to muslimové tvrdí). Jde o volbu životního postoje. A to životního postoje dosti nepěkného, založeného na následování člověka, který rozhodně nebyl morálním vzorem z hlediska našich, evropským měřítek, který vraždil, loupil a znásilňoval. Je to jako hlásit se k Hitlerovi, Stalinovi, nebo Kim Čong-Unovi. Chápu, že možnost opuštění islámu s sebou nese hodně potíží, včetně rizika zabití. Nicméně setrvání v něm je vědomé přihlášení se k odporné nauce. Je zavrženíhodné omezovat lidi pro to, jací se narodili. Není zavrženíhodné omezovat lidi pro to, jak se chovají (a deklarace podpory hnusné víře je čin, je to chování, nikoliv vlastnost).

Zahalování žen, nošení závoje a zahalení celého těla v islámu není věcí módy, cudnosti (jako například podprsenka, či horní díl plavek), ani volby. Je to věcí deklarace nadvlády mužů nad ženami, degradace ženy na nástroj sloužící mužovu sexuálnímu uspokojení. Jsou to otrocká pouta, dobytčí vypálená značka. Jistě, mnoho evropských žen nosí náramky, které pouta připomínají. Mnoho z nich se také nechává tetovat, nebo dokonce zjizvovat a vypalovat si značky horkým železem. U nich je to věcí módy a svobodného rozhodnutí. U otroka je vypálená značka znakem podřízení a ponížení. I když bude tvrdit, že se mu líbí, že je na něj zvyklý a že mu nevadí, jako to tvrdí mnoho muslimek ohledně burkin.

Jistě, že nemuslimská žena může mít tisíce důvodů chodit zahalená, a to i na pláž. Celotělové plavky s nízkým třením můžou být fajn na trénink rychlostního plavání. Ženě se šátek může líbit, nebo se může chránit před sluncem. Může mít například kožní chorobu, nebo citlivou kůži, proto se bude chtít celá zahalit, ale přesto trávit čas na pláži s ostatními. Může zakrývat jizvy po operaci. To vše jsou legitimní důvody. Ale aby demonstrovala, že je bezvýhradným majetkem svého manžela, že považuje evropské muže za pudem hnané zoufalce, jako jsou její rodáci, pro které je pohled na odhalené lýtko spouštěčem sexuálního násilí, to legitimní důvod není.

Ano, musíme se naučit rozlišovat. Protože jinak brzy nejen, že budeme vídat ženy v burkinách na plážích, ale ženy bez burkin se ne pláže budou bát chodit (ostatně na některých místech Francie a Německa tomu tak už je, nejedná se o argument šikmou plochou, ale o pozorování).

Liberální argument je ten, že pokud je žena do nošení burkin nucena násilím, má to jít nahlásit na příslušná místa. Takže žena, která nemá sílu odejít od islámu, bude mít sílu „zradit“ manžela, otce, bratry tím, že je nahlásí na policii?

Dalším argumentem je, že muslimským ženám nepomůžeme, protože místo, aby šly na pláž (byť v burkinách), zůstanou zavřené doma. Předně, nevím, proč bych měl chtít pomoci vyznavačkám Mohameda ve svém přesvědčení zůstat. Pokud jim burkiny dávají falešný pocit svobody, protože na skutečnou svobodu už zapomněly, zavření za zdí jim alespoň ukáže pravou podstatu islámu a jejich postavení v něm a vyvolá v nich rychleji a silněji tolik potřebný odpor.

Nošení burkin na plážích a dalších „doplňků“ k zahalování na jiných místech bývá srovnáváno s volbou nosit odhalená ramena, bikiny a krátké sukně na jedné straně a s motorkářskými obleky s helmou na straně druhé. Nevím o žádné zemi na světě, která by vyžadovala po svých občankách, aby povinně chodily v bikinách, nebo motorkářském kompletu, a to pod trestem smrti.

Představme si, že například ve Francii v některé z muslimských čtvrtích žije několik Židů, kteří jsou svými muslimskými sousedy nuceni nosit na oblečení viditelnou nášivku žluté Davidovy hvězdy. Povědomé, že? A takto funguje zahalování muslimských žen. Jako segregační, ponižující značkování. Připadá vám, že zakázat nošení žlutých hvězd je zásah do svobody?

Ještě tvrdší příklad může být srovnání s ženskou obřízkou. Jak zahalování, tak obřízka je praktikováno muslimy, pouze na ženy a slouží k jejich zotročení, omezení jejich sexuality a ponížení. I u ženské obřízky by liberálové mohli tvrdit, že se jedná pouze o modifikaci vlastního těla (podobně, jako piercing, nebo tetování), která nikoho dalšího neomezuje, a pokud ji žena podstoupí „dobrovolně“ (alespoň to tvrdí), má mít svobodu ji podstoupit. Že pokud ji povolíme, budou mít takto obřezané ženy možnost alespoň chodit do školy, do tělocviku a k doktorovi, zatímco zákaz bude znamenat, že praxe bude pokračovat, ale muži nebudou ženy a dívky nikam pouštět, což pro ně bude horší. Tady už je ta absurdita takového uvažování vidět dokonale.

Pokud chtějí „umírněné“ muslimky svým utlačovaným sestrám pomoci, mají využít svobody západního světa a chodit bez těchto okovů. Ale ony dělají opak. Je to jako kdyby Německá rodina utekla v roce 1942 do USA a tam na znamení solidarity se spoluobčany trpícími pod nacistickým režimem nosily hrdě nacistickou uniformu.

Shrnuto, muslimské ženy nenosí zahalující „pomůcky“ dobrovolně, ale na nátlak. Je to odporný zvyk. Zákaz sice nepostihne všechny situace, kdy může být zahalování akceptovatelné z rozumných důvodů a půjde špatně vymáhat, nicméně alespoň dává jasný vzkaz, že středověké barbarské zvyky, jako svatby s dětmi, obřezávání žen, kruté halal porážky, obtěžující halekání muezzinů na ulici a ženy, připomínající pytle na odpad v naší civilizaci trpět nebudeme.

Autor: Radim Valenčík | středa 31.8.2016 8:47 | karma článku: 34.30 | přečteno: 1389x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 681 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 2466 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 68 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3636
Souhlasím s Terrym Pratchettem, že čtenáře vesměs nezajímá autor a chtějí hned číst. Nicméně pár základních údajů (stejně byste to poznali): Miluji svobodu a nesnáším její potlačování v jakékoliv podobě. Věřím, že člověk ví nejlépe, co je pro něj dobré a nepotřebuje k tomu byrokraty a politiky. Jsem přesvědčen, že lidé jsou vesměs inteligentní a rozumní tvorové. Platím daně, chodím k volbám (ač nevolím žádnou z parlamentních stran) a pouštím sednout v MHD. A rád se občas k něčemu vyjádřím.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...